Anamayine modrosti

Top 3 vaje za mesec marec

A veš, da je marec čas, ko se prebudi element lesa, ko je potrebno poskrbeti za tvoja jetra in je čas, ko je potrebno tvoje mišice zbuditi in jih spraviti v akcijo.

Šele ko imamo dovolj vode se lahko zgodi rast, les. Okrepljena ledvica so zato pogoj, da jetra dobijo pogon. Izvajajo avtoriteto pri zbiranju in usmerjanju krvi. Kri ni nikoli pri miru, neprestano kroži. Ker razstrupljajo in razbremenjujejo celoten organizem, ga s tem posledično pomlajujejo. Predstavljajo rojstvo, nekaj novega, vzklitje, prebuditev, osvoboditev, obnovitev, gibanje, aktivnost in impulzivnost. Z njimi so povezani žolčnik, oči, kri, mišice, živčevje, kite in nohti. Ko imamo zdrava jetra smo polni ciljev, načrtov, veselja do življenja, ter vsega kar prinaša. Hodimo naprej in se pogumno soočamo z izzivi.

1

Zvok "ŠŠŠ"

Počasi in globoko dihaj in se nasmehni v jetra. Z vsakim novim dihom si predstavljaj kako se zlata barva na področju jeter začne spreminjati v zeleno. Vizualiziraj si, kako sijoča zelena barva polni in obdaja tvoja jetra. Nato zelena barva objame še tvoj žolčnik in tvoje oči z občutkom prijaznosti in odločnosti. 

Sedaj v misli prikliči stvari, ljudi in življenjske situacije, ki te zares jezijo, ti jemljejo energijo in obenem šibijo tvoja jetra. Globoko vdihni, pomisli na situacijo, osebo, stvar in potem močno izdihni zvok za krepitev in razstrupljanje jeter: “ŠŠŠŠŠŠ”. Predstavljaj si, da z vsakim izdihom izpihuješ jezo iz sebe. Globok vdih in izdih – “ŠŠŠŠŠŠŠ”. Ponovi vsaj 3× in z vsakim novim izdihom začuti olajšanje in lahkotnost v svojem telesu.

2

Masaža čeljustnega sklepa

– Sprošča in prinaša veliko koristi tvojemu telesu in zdravju.

– V našem čeljustnem sklepu se kopiči stres in kadar je naš čeljustni sklep zategnjen, pomeni, da so tudi naša jetra v krču in se ne morejo obnavljati ali razstrupljati, zato je sproščanje našega čeljustnega sklepa izjemno pomembna. 

– Masaža čeljusti pripomore k lajšanju glavobolov, migren in bolečin v vratu, saj je čeljust močno povezana z našo temporalno mišico. 

– Če boš vsak dan vsaj minutko posvetila svoji čeljusti, bo tvoje telo bolj sproščeno, telo spočito in spanec bolj kvaliteten. 

 

Kako jo izvedeš? 

  1. Najprej s blazinicami prstov samo potapkaj področje svoje čeljusti. 
  2. Nato z blazinicami treh prstov poišči čeljustni sklep in začni s krožnimi gibi. Najprej v eno in nato v drugo smer po vsaj 10 ponovitev.
  3. Ko končaš mišice čeljustnega sklepa še sprostiš, tako, da rahlo potisneš v čeljustni sklep z blaznicami prstov in vlečeš navzdol vendar prstne blazinice ostanejo na mestu in ne drsijo navzdol. Ustvarjaš pritisk in obenem sproščaš, a paziš, da bolečina ni premočna. 
  4. Zehanje je odličen znak, saj to pomeni, da se oglaša parasimpatiči živčni sistem, kar pomeni sproščanje napetosti iz telesa. 

3

Obrazna vaja: očala

S prsti na rokah narediš “očala”, ki jih pripneš na svoji očesni krožni mišici. Ker so oči ogledalo jeter, jih bomo sedaj vključili v vadbo. Najprej poglej 5× navzdol in 5× navzdol. In nato 5× v levo in 5× v desno, pa v levo in v desno. 5× diagonalno: levo zgoraj, desno spodaj. Nato še v drugo smer: desno zgoraj, levo spodaj. Zdaj zaokroži z očmi v smeri urinega kazalca, 5×. In še v nasprotni smeri. Oči zapreš, dlani postaviš pred srce oz. pred prsni koš, podrgneš drugo ob drugo da s trenjem ustvariš energijo in toploto in nato preneseš toploto na svoje oči. Čutiš kako stvarjena energija in toplota počasi prodira v tvoje oči in počakaš nekaj sekund. Dlani imaš še vedno pred očmi in nato jih čisto počasi odpreš in dlani sprostiš ob telo.

Vaja je trening za spodnje veke in celostne očesne krožne mišice. Izboljšuje vid, očesni živec je povezan direktno z žlezami v glavi. Je odlična vaja za pomlajevanje možganov. Sijoče oči pomenijo tudi zdrav živčni sistem. 

Poskusi vsaj eno izmed vaj in ponavljaj cel mesec, da res opaziš vse pozitivne učinke vaje.