Anamayine modrosti

Tvojih 5 minut

Vem, da si verjetno na polno zasedena. S službo, mogoče družino, pospravljanjem in ostalimi opravki, ki jim verjetno ni videti konca. In potem je tu še skrb zase, čas, ki naj bi bil namenjen samo tebi in ga ponavadi na žalost zmanjka.

Na urnik bi seveda želele dodati vse, od telovadbe, joge, meditacija, a smo ženske na koncu dneva že tako utrujene, da si zaželimo samo postelje in dobrega spanca po zaposlenem dnevu. Vsak dan si relemo “jutri pa res začnem”; s tekom, zdravo prehrano ali bolj umirjenim tempom življenja. Pa ta “jutri” dan za dnem prestavljamo. Ti je znano? Tudi meni je, kljub temu da so joga, ayurveda in skrb zase del moje službe. Kadar se odločimo za spremembe, želimo začeti z vsem hkrati in pričakujemo, da rezultati pridejo čez noč. A vse vemo, da temu ni tako. Da so potrebni majhni koraki in vztrajnost. Zato sem se odločila, da ti preddstavim nekaj nadvse koristnih nasvetov, majhnih “skrivnosti” iz ayurvede in joge, ki jih lahko vneseš v svoj vsakdan brez pretiranega prilagajanja. A ne pozabi, potrebno je vsakodnevno izvajanje. Kajti samo doslednost vodi do sprememb in rezultatov.

Takoj zjutraj: Ayurvedska skrivnost pitja vode

Eden izmed glavnih namenov ayurvede je izločanje toksinov iz telesa (ki se v ayurvedi imenujejo Ama). Toksini v telesu se nabirajo zaradi nepravilnega prehranjevanja, slabe prebave, stresa. Preprečevanje nabiranja toksinov v telesu, v naših celicah pa je ključenga pomena za naše zdravje. Ko je naš prebavni ogenj, v ayurvedi imenovan Agni oslabljen, nizek, pomeni, da je naša prebava slaba, kar lahko povzroči, da v našem črevesju hrana ostane nepopolno prebavljena. Iz te mešanice se postopoma tvorijo toksini, ki pa so za naše telo strupeni in če jih ne izločimo, vstopijo v naš obtočilni sistem in blokirajo kanale cirkulacije, kar lahko privede do slabšega počutja, bolezni.

In kaj lahko narediš ti? Takoj zjutraj spij kozarec tople vode. Lahko po želji dodaš malo ingverja, kurkume, ščepec soli ali sok limone. Pitje tople vode je namreč eden najbolj učinkovitih pristopov za odstranjevanje toksinov iz telesa, zato jo je priporočljivo piti večkrat na dan. Ko topla voda steče skozi tvoj prebavni trakt, očisti celoten prebavni sistem in izloči nečistoče oz. toksine iz telesa. Močnejši prebavni ogenj (Agni) in učinkovitejše izločanje pa preprečita nabiranje novih toksinov v telesu, tvoja prebava bo izboljšana, počutje pa sveže in lahkotnejše. Ayurveda prav tako priporoča, da vodo piješ 30 min pred obrokom.

Čez dan: Masaža čeljustnega sklepa

Ali si kdaj pomislila kako zelo uporabljaš svoj čeljustni sklep? Od govorjenja, žvečenja hrane, zaradi nezavednega stiskanja z zobmi ali škripanja z zobmi; pravzaprav čeljustni sklep dela neprestano in sodi med najbolj obremenjene sklepe. Si že slišala, da masaža čeljusti sprošča in prinaša veliko koristi tvojemu telesu in zdravju? Ženske naj bi na dan izgovorile trikrat več besed kot moški, zato je masaža čeljusti za nas skoraj obvezna. V našem čeljustnem sklepu se namreč kopiči stres in kadar je naš čeljustni sklep zategnjen, pomeni, da so tudi naša jetra v krču in se ne morejo obnavljati ali razstrupljati. Masaža čeljusti prav tako pripomore k lajšanju glavobolov, migren in bolečin v vratu, saj je čeljust močno povezana z našo temporalno mišico. Če boš vsak dan vsaj minutko posvetila svoji čeljusti, bo tvoje telo bolj sproščeno, telo spočito in spanec bolj kvaliteten.

Kako izvesti samomasažo čeljustnega sklepa? Najprej s blazinicami prstov samo potapkaj področje svoje čeljusti. Nato z blazinicami treh prstov poišči čeljustni sklep in začni s krožnimi gibi. Najprej v eno in nato v drugo smer po vsaj 10 ponovitev. Ko končaš mišice čeljustnega sklepa še sprostiš, tako, da rahlo potisneš v čeljustni sklep z blaznicami prstov in vlečeš navzdol vendar prstne blazinice ostanejo na mestu in ne drsijo navzdol. Ustvarjaš pritisk in obenem sproščaš, a paziš, da bolečina ni premočna. Zehanje je odličen znak, saj to pomeni, da se oglaša parasimpatični živčni sistem, kar pomeni sproščanje napetosti iz telesa.

Preden zaspiš, se ulezi v posteljo in globoko trebušno zadihaj. Pravilno diafragmično dihanje ima namreč mnogo pozitivnih učinkov na tvoje telo. Ne samo, da te pomiri in ti omogoči boljši spanec, prav tako pospešuje limfo, uredi prebavo, obnavlja možgane, uravnava simpatični in parasimpatični živčni sistem, masira notranje organe in skrbi za njihovo stimulacijo in še mnogo več. Prav tako je naša diafragma oz. trebušna prepona najbolj pomembna mišica, ki skrbi za dih. Zato je zelo pomembno, da jo natreniramo in izboljšamo svoje dihanje, ki je vir našega življenja.

Pred spanjem: Trebušno dihanje

Kako dihamo trebušno? Lezi v posteljo, v primeru, da sediš pa poravnaj hrbtenico in celotno telo. Telo naj se med dihanjem ne spušča in ne dviga. Popolnoma se sprosti. Najprej izdihni iz telesa vse, kar je mogoče. Eno roko nežno položi na svoj trebuh, drugo pa na prsni koš, saj boš tako lažje spremljala svoj dih in dvigovanje ter spuščanje trebuščka.  Nato vdihni skozi nos in popelji dih čim nižje pod popek, da se trebuh napolni, zgornji del pljuč pa ostane prazen, saj smo prej do konca izdihnili. V trebušni votlini začutiš toploto. Nato počasi izdihneš skozi nos, ob tem pa se trebušček počasi in mehko pomika navznoter, na koncu izdiha se priključijo še trebušne mišice in popek potisnejo noter do hrbtenice. Telo je spet prazno in pripravljeno na nov vdih. Z vsakim vdihom trebušček napolniš navzven kot balonček, na vse smeri. In z izdihom ga pripelješ proti hrbtenici in rahlo navzgor. Naredi vsaj 10 ponovitev, vsakodnevno pa ponavljaj, dokler globoko in počasno trebušno dihanje ne postane samodejno. Z redno prakso se trebušna prepona zmehča in tako je dihanje vedno bolj prijetno. obrokom.

Kaj je pomembno pri trebušnem dihanju?