Anamayine modrosti

Pomembnost tvojega diha

Si tudi ti želiš pretočnosti, prekrvavljenosti in svežosti v svojem življenju? Si pripravljena, da iz življenja spustiš vse, kar ti ne služi in te ne podpira? Da se postaviš na prvo mesto in živiš in dihaš zase? Potem si na pravem mestu. Kajti ta zapis je namenjen samo tebi. Izvedel/a boš, kako z dihalnimi vajami okrepiti svoja pljuča in na polno zadihati v svoji celosti. Kako poskrbeti za pretočnost diha, pljuč in poskrbeti za optimalno delovanje ščitnice. Vso teoretično znanje v prvem delu, te bodo seznanila, zakaj je tako pomembno poskrbeti za tvoj dih in pljuča, v drugem delu pa te čakajo vaje, s katerimi se boš poslovila od vseh čustev, ki ti ne služijo in se osredotočila na to, kaj je tvoj pravi jaz. Si pripravljena/?

ZAKAJ JE DIHANJE POMEMBNO?

Dihanje je najbolj bistven aspekt življenja. Brez hrane si lahko več tednov, brez vode več dni, toda ko se zaustavi dihanje, ti preostane le nekaj minut preden umreš. Dihanje je bistven element življenja. Dihanje tudi nadzoruje avtonomni živčni sistem. Cilj mnogih duhovnih tradicij je obvladati dihanje, da se pridobijo duhovne koristi. Dihanje so smatrali za most med umom in telesom. Pljuča se smatrajo za telesnega alkimista. Vdihovanje je razširjanje življenja, medtem ko je izdihovanje zmanjševanje življenja. Pljuča so vpletena v živeti in umreti v vsakem trenutku. Neprostovoljno prenehanje dihanja med spanjem se imenuje spalna apnea. To je znak primanjkljaja pljuč in manjša disfunkcija avtonomnega živčnega sistema. Plitko dihanje, ki vključuje hiperventilacijo, se tudi smatra za primanjkljaj pljuč. Vdihovanje sprejema energijo, medtem ko izdihovanje izloča staro, potrošeno energijo. Zehanje pomeni energiziranje, medtem ko je vzdihovanje oblika sproščanja. Umirjeno dihanje polni telo z energijo in ga čisti, kar uravnava povezavo med umom in telesom. 

Pravilno dihanje pomaga pri prenavljanju, krepi imunski sistem, zmanjša oksidativni stres, izboljša celotno počutje in prenovi vsako celico telesa, od preobremenjenih možganov pa vse do utrujenih mišic. Učenje pravilnega dihanja je najlažji trik, kar jih obstaja – težavo (pa naj gre za občutek tesnobe, bolečino, zgago, ali pretirano zadihanost) reši od dna navzgor in se kaže v takojšnjem olajšanju. Ko spremeniš svoje dihanje, resnično – in nemudoma – vplivaš na telo, um in dušo. Najpomembnejše spremembe pa se zgodijo na celičnem in mišičnem nivoju. 

Dihanje je najstarejša in najbolj osnovna stvar, ki jo v življenju počnemo prav vsak dan. Je prvo, kar moramo storiti ob rojstvu, in nekaj, kar najpogosteje počnemo do svojega zadnjega diha. Vsi dihamo, ne glede na starost in kraj rojstva. Poglejmo, na kaj vse vpliva dihanje in zakaj se je tako pomembno učiti pravilnega dihanja, ki ustreza naši anatomiji (kar trenutno dihanje ne):

1

Ublaži bolečine in pospeši zdravljenje

Odstrani prebavne težave, pa naj gre za preveč želodčne kisline, razdraženo črevesje ali zaprtje; zmanjša vrednosti kortizola, ki preprečuje izgubo odvečnih kilogramov, in zniža krvni tlak hitreje in trajneje kot katerokoli zdravilo na tržišču.

2

Kisik je telesno gorivo na celičnem nivoju

Z njim hranimo svoje možgane in mišice. Prav vsa kronična obolenja, trpljenje in bolezni so posledica pomanjkanja kisika na celično ravni. Pravilno dihanje napolni celice v telesu s kisikom in optimizira delovanje telesa na vseh ravneh. 

3

Ko kisik kroži po telesu, se sprošča v celice vaših tkiv in organov,

tam pa lahko reagira z določenimi encimi in ustvarja gorivo za vaše telo. Kisik je zato ključnega pomena za dihanje in rast zdravih celic – prav tistih celic, s katerimi lahko razmišljamo, prebavljamo hrano, vzpostavljamo hormonalno ravnovesje in ustvarjam živčne prenašalce.

4

Za imunski sistem je ključnega pomena limfa.

To je tekočina, ki čisti nečistoče iz telesa, dela zelo nežno. Ko je limfa pretočna, je tudi naše telo pretočno. Limfa pomeni gibanje, to gibanje pa omogoča masaža, fizična aktivnost in dih.

5

Dih omogoča prekrvavljenost, kamor pošljemo svojo pozornost.

Tam kamor gre misel, tam gre kri. Kamor gre kri, tam je toplota. In kjer je toplota, tam je življenje. Z dihom pošiljamo kri in toploto, na dele telesa, ki to potrebujejo in jih oživljamo. 

Pomembno se je naučiti, kako in kam usmeriti različne tipe dihanja, kdaj jih izvajati in v kakšni kombinaciji nam prinesejo najboljše rezultate.

Z rednim izvajanjem dihalnih tehnik lahko pridobiš sposobnost, kako:

KAKO PRAVILNO DIHATI?

Včasih si že dihali prav. Reci petletniku, naj vdihne, in večina bo brez pomisleka razširila svoj trebušček. Prosi isto stvar desetletnika in čudoviti, popolni vodoravni dih je izginil: večina bo oponašala disfunkcionalni napični vdih odraslih. Kaj se je zgodilo? Nekdo jih je zbadal glede njihovega trebuščka in začeli so vleči “trebuh navznoter”. Nato je prišel na vrsto obisk zdravnika, ki jim je na zgornji del prsi položil stetoskop in jim rekel, naj dihajo (pljuča so tam zgoraj, kajne?). Potem so začeli sedeti – veliko. Morda so kdaj naredili čuden dih, ki je povzročil bolečino v trupu…kombinacija vseh teh stvari, podkrepljena s slabim vzorcem dihanja pri večini odraslih, je povzročila, da so naši otroci začeli pri dihanju preveč uporabljati ramena in premalo trebušno prepono.

 

Pravila pri trebušnem dihanju

1. Imej poravnano hrbtenico.

2. Zavedanje diha. Lahko si znotraj glave govoriš »zdaj vdihujem, zdaj izdihujem«. Občuti in opazuj dih skozi nos, kje potuje in gre čisto dol dol dol in ob izdihu občuti, kako potuje gor in skozi nosnice ven. 

3. Jezik pripnite na nebo, kot da izgovorite črko L. Jezik položi tik za zgornje zobe, ampak naj se jih ne dotika (izgovorite črko L). Ta položaj jezika imajo dojenčki. Ta položaj imamo avtomatsko ko meditiramo, ko spimo in ga uporabljamo za umirjanje in tudi pri trebušnem dihanju.

4. Dihajte vedno skozi nos.

5. Sproščenost. Vedno spremljaj ali je telo sproščeno ali ne. Bodi pozorni, da ramena niso zakrčena ali telo v krču. 

6. Dih naj bo tih, neslišen. Nekateri imajo včasih občutek, da mora biti dihanje slišno, pa ni res. S tem, ko je dih tih, treniraš podaljševanje diha. Želiš, da je dih dolg in če se da, je izdih daljši od vdiha. 

7. Delaj vsak dan. Če delaš to 1x pa potem spet 1x, ko si v stresu, potem ni nujno, da bo dolgoročni učinek. Če želiš res dolgoročni učinek, je dobro, da vaje delaš vsak dan in pridobivaš na kakovosti diha in vsemu kar pride zraven – notranji mir in moč, ker ne pršiš več svoje energije navzven.

8. Nepretrganost. Nepretrganost je ključna pri trebušnem dihanju. Ko vdihneš naj ne bo nobene pavze, ampak pojdi takoj v izdih.

9. Globina diha se ustvari preko dobrega izdiha. Ključen je izdih in pomembno je, da je izdih dolg. Pri trebušnem dihanju to naredi sproščeno in do konca izdihni – vendar ne do tam, da si rdeča v glavo, bleda ali pa tik pred tem da padeš v nezavest. Vedno delaj znotraj prijetnega, da čutiš napredek. Vedno, ko želiš napredovati, pojdi en korak čez.