O Anamaya

Joga ni samo vadba ali tekmovanje. Joga niso selfiji zahtevnih asan na eksotičnih lokacijah. Seveda, ni s tem nič narobe, vendar pa smo na zahodu z predstavo o jogi malo zašli. Joga ni namenjena samo mladim, upogljivim osebam, s tako imenovanimi “popolnimi” telesi temveč oblika vadbe, ki holistično poskrbi za tvoje zdravje in dobro počutje.

Joga se vedno razvija

Joga je vadba za dušo, ki deluje skozi medij tvojega telesa.

Joga se po več tisoč letih še vedno razvija. In čisto normalno je, da je razvitih že toliko stilov joge, prav tako, da ima mnogo različnih pomenov za različne ljudi. Sama verjamem, da joga prispeva k izboljšanju duševnega in fizičnega dobrega počutja, s samimi zaporedji pa izboljšamo tudi našo držo in dihanje. Zato pri Anamayi jogi ni stoj na glavi ali dajanja noge za glavo – ker takšne vrste asan nimajo posebnega namena. Pri Anamaya jogi se osredotočamo na namero, in se sprašujemo zakaj določene asane izvajamo, kako bodo pomagale našemu fizičnemu telesu in kako bodo prispevale k našem počutju.

Kaj je Anamaya?

Anamaya pomeni “free from illness” in predstavlja tvoje fizično telo.

Vsi tvoji deli telesa, trup in glava; koža, mišice, kosti in organi, vse, kar sestavlja tvoje telo, zunaj in znotraj, vse to je Anamaya. Tudi praksa joge se začne pri Anamayi, torej pri fizičnem telesu. Lahko ga vidimo, čutimo in premaknemo. Nam je lahko dostopno, prav tako kot sama fizična praksa joge, asane in pranayama.

Vendar pa je ozaveščanje telesa v sodobnem svetu resnično izziv, saj smo večinoma osredotočamo le na zunanjost. Vedno razmišljamo kaj bo tista naslednja stvar, ki jo bomo naredili in smo pozorni na vse drugo, razen tega trenutka. Naša telesa se preprosto premikajo od kraja do kraja, vase vnesemo hrano, ki nam je v tistem trenutku najbolj pri roki, in v bistvu svoja telesa ignoriramo, dokler se ne pojavijo simptomi, ki nas prisilijo, da postanemo bolj pozorni na svoje zdravje, a na žalost velikokrat prepozno.

Prisotni v trenutku

Ni napačno, da se praksa joge začne s fizičnimi asanami. Potrebujemo jih.

Čas, ki ga preživimo, medtem ko se gibamo, dihamo – vse, s čimer ostajamo prisotni v trenutku z določenimi gibi (asanami) in dihalnimi tehnikami, je resnično darilo, ki lahko odprejo našo zavest. Da bi začeli razumeti globlje in subtilnejše, moramo najprej spoznati naše fizično telo.

Pot do vitalnosti

Anamaya imenujemo tudi “telo hrane” saj smo tisto, kar jemo.

Živila, ki jih zaužijemo dobesedno postanejo naše telo, saj se razčlenjenijo na hranila in se absorbirajo tako, da jih telo lahko uporabi. Vitalnost živil, ki jih izberemo za zaužitje je neposreden odraz vitalnosti naših teles. Resnično razumevanje in vključevanje tega koncepta v naše življenje bo pomagalo odstraniti ovire, ki nas morda odvračajo od sprejemanja bolj zdravih prehranskih navad.

 Anamaya je prav tako zavajanje, saj naše fizično telo indentificiramo kot same sebe. Mislimo, da smo naša fizična telesa. Pravzaprav, v filozofiji joge telo opredeljuejo kot začasno “vozilo”, v katerem smo trenutno naseljeni. Kako ravnamo s telesom, igra pomembno vlogo pri kakovosti naših življenjskih izkušenj, praksa joge pa nam to pomaga razumeti. Ko se zavedamo pojma anamaya in našega fizičnega telesa, zanj poskrbimo in postanemo z njim povezani, šele nato lahko odkrijemo svet subtilnega.