Anamayine modrosti

Kaj je limfa in zakaj je pomembna?

Kaj se zgodi, ko v življenju premaknemo limfo, jo poženemo po sistemu in dovolimo, da izloči vse, kar telesu ne služi? Takšen velik telesni premik se nam hitro pozna tudi pri ostalih rečeh, ki jih počnemo. Kar naenkrat imamo dovolj energije, da dokončamo stare projekte, dovolj energije za nove in predvsem energijo za doseganje svojih sanj.

To so bila moja vodila ob snovanju naslednjih vrstic in iz srca upam, da ti bo ta kratek zapis o limfi dal toliko znanja, motivacije in zagona da bodo limfni vozlički samo še preteklost. Kultiviranje zdravega limfnega sistema je temelj dobrega imunskega zdravja. Ko poženemo limfo, imamo več energije, se počutimo lažje v telesu, izboljšamo razpoloženje in začnemo obvladati simptome, zaradi katerih tvoje trenutno počutje ni najboljše. Če je tvoja limfa pretočna, to izžareva tudi tvoje zdravje – od znotraj navzven. Ker ko teče limfa, teče tudi vse ostalo.

Zakaj je pretočna limfa tako pomembna?

Limfa je najmočnejši sistem v telesu, za katerega ne slišimo prav pogosto. To je bistra tekočina, ki obdaja celice vašega telesa. Razen hrustanca, nohtov in las je vaše celo telo obdano z limfo. Dobesedno plavate v limfni tekočini, zato je njen vzdevek “telesni akvarij”.

Limfni sistem predstavlja kar 80% tvojega zdravja. Pa ne samo to. Pripomore tudi k sijoči koži in vpliva na to, da se zbudiš sveža in spočita, brez zabuhlih podočnjakov. Brezbarvna limfna tekočina, ki kroži po tvojem limfnem sistemu, je odgovorna za tvoj imunski sistem, za obnovo celic, prav tako poskrbi za “čistilno akcijo” vseh parazitov in toksinov iz tvojega telesa.

Kako deluje človeški limfni sistem?

Limfa nima zaprtega krožnega sistema, tako kot je krvni, ampak ima tako imenovani odprti sistem. Začne se dobesedno pri prstih rok in nog in se konča v prsih, kjer se stika s krvnim sistemom. Ves limfni sistem spominja na krvnega, ampak stene limfnih žil nimajo mišic, medtem ko jih arterije imajo. Limfne žile so prepustne, arterije in krvne žile pa ne. Krvni sistem ima črpalko, torej srce, limfni sistem pa je nima. Razlika je še v tem, da so v limfnih žilah vgrajene zaklopke, ki ne dovolijo, da bi limfa odtekala nazaj po žili.

Limfa izvira iz medcelične tekočine, ki jo srkajo limfne kapilare in pošiljajo v limfne žile. Ko medcelična tekočina pride v limfne kapilare, takoj postane limfa. Limfa teče samo v eno smer, gre prek limfnih vozlov, kjer se filtrira in znebi odpadnih in toksičnih snovi. Na koncu se iz limfnega sistema izliva v krvni sistem prek magistralnih žil v prsnem košu blizu srca kot čista in razkužena tekočina, ki spominja na krvno plazmo. Na ta način prihaja plazma v kri, hkrati se opravljata čiščenje in zaščita celega organizma pred strupenimi snovmi.

Limfne celice so v osnovi limfociti, ki so (pozor!) glavne celice v imunskem sistemu organizma. Kri vsebuje levkocite, ki zaščitijo organizem v času vdora patogenih snovi in organizmov. Limfociti so vrsta levkocitov, ki so namenjeni dokončni zmagi nad patogenimi snovmi.

Samo limfa prinaša življenjsko pomembne maščobe v kri. Maščobna celica je prevelika, da bi prodrla v krvne kapilare. Limfna kapilara pa je dovolj prepustna, zato z lahkoto vsrka vase maščobo. Limfa se zliva s krvjo in na ta način prinese vanjo maščobe.

Kaj se zgodi če je limfa zastala?

In kaj se zgodi, če je limfa zastala? Do 80% vseh strupov in toksinov se ne izloči iz tvojega organizma, te pa se potem začno nabirati v tvojih celicah, kar povzoroči razvoj parazitov, kar lahko vodi do zdravstvenih težav, slabe prebave, napihnjenosti, prekomerne pomarančaste kože, utrujenosti, zastajanja vode itd. In ker si edini pogon limfnega sistema TI SAMA je pomembno, da z gibanjem, pravilnim dihanjem in masažnimi točkami limfo poženeš in jo narediš pretočno.

Beseda limfa (lympha) izhaja iz latinščine in pomeni vlaga. In res, limfa izgleda kot voda ali motna tekočina ali kot mleko, odvisno, kje se nahaja in kaj tisti trenutek vsebuje. Vsi smo jo videli, ko smo si, npr., opraskali prst in iz njega se je pocedila prozorna tekočina. To je limfa. Ali ko zbolimo za dihalno virozo, nam prvi dan iz nosa obilno teče prozorna tekočina. To je tudi limfa, ki se aktivno bori z virozo, ki se je naselila na sluznici zgornjih dihalnih poti.

Kako vemo, da je limfa zastala?

Kako izboljšati limfni pretok?

Želiš aktivirati svojo limfo?

Pridruži se programu Limfa Flow

Limfa Flow je celosten in holistični program, ki vključuje vaje za tvoj dih, obraz in telo. Skozi predposnete prakse te bo naučil strategij in tehnik za pretočen limfni sistem, ki je osnova za tvoje zdravje in močen imunski sistem. Poskrbel bo za več energije, manj utrujenosti ter lepšo kožo na brez zabuhlosti.